Nu vă mai mirați când vedeți tineri care spun cu gura plină că nu există pandemie de COVID, fie ei și clienți statornici ai teraselor (reportaj DIGI 24 în Centrul Vechi ) . Este tot o formă de analfabetism funcțional, plus ceva fudulie. Pentru că nu ești prost destul până nu ești și fudul.
In tot mai multe cazuri, in liceu, tinerii nu reusesc sa asimileze notiunea de specialist si nici importanta lui. Nu inteleg importanta surselor de informare si nu au nici cunostinte elementare despre calitatea informatiei. In plus, datorita televiziunilor, cred ca toata viata este un imens talk-show. Important este sa ai si tu ceva de spus. Nu au acel minim spirit critic , care sa-i oblige sa se intrebe daca este corect ce sustin. Pentru ei nu mai conteaza cine are dreptate, totul se reduce la opinie contra opinie. Si cu cat sunt mai prost educati cu atat opiniile lor sunt mai transante.
Ma lovesc tot mai des de atitudinea asta la clasa. De mai multe ori am intalnit tineri ( e adevarat, numai baieti) care imi spuneau ca gresesc atunci cand reprosez unui student ca nu stie sau nu intelege. NU asa se mai pune problema. Eu am opiniile mele si ei pe ale lor. Nu mai conteaza cine are dreptate. Este opinie la opinie. In felul asta simplu, desi ei sunt studenti, anuleaza insasi ideea de scoala.
De fiecare data ies din impas prin simpla invitare a lui la catedra, rugandu-l sa continue ora. Daca tot suntem egali, opinie la opinie ! Acela este momentul cand realizeaza si ei ca ceva este totusi in neregula si in felul asta recuperez ideea de scoala sau de profesor . Asa reusesc sa le explic ca viata nu este un talk-show ci o continua dezbatere de idei, al carei scop suprem este sa stabilim cine are dreptate. Ca sa stim pe cine ascultam sau pe cine urmam. Insist sa le explic notiunea de specialist si de ce este el atat de important. Nu stiu daca si reusesc sa-i conving pe toti de justetea atitudinii mele. Pentru unii este prea tarziu. Dar macar ii pun pe ganduri pe ceilalti . Cu speranta ca ei sunt cei multi.
Iuliana Fota, 12.07.2020
Facebook
*
892 vizite