Podul Grant are la temelie o poveste romantică rău! Este povestea de dragoste dintre un foarte tânăr scoțian și o fată din neamul Goleștilor.
Effingham Grant, în vârstă de doar 16 ani, ajunge în Valahia ca secretar al consulului britanic. Aici o cunoaște pe Zoe Racoviță, nepoata lui Dinicu Golescu, de care se îndrăgostește lulea, se căsătoresc și fac nici mai mulți, nici mai puțini decât 16 copii, naturalizați români prin decizia Senatului.
Tinerii moștenesc Palatul Belvedere și la vârsta de 34 de ani, Effingham Grant se lansează în afaceri. Înființează Manufactura de tutun Belvedere, ulterior aceasta devenind Regia Monopolurilor Statului, adică zona Regiei de azi. Apoi înființează prima crescătorie de orhidee, vezi Strada Orhideelor de azi.
Unul dintre cei 16 copii, Robert Grant, se face inginer și participă la construirea unui pod peste calea ferată, dinspre Calea Griviței spre Calea Crângași. Podul s-a numit Effingham Grant, în onoarea tatălui lui Robert.
A fost o iubire ca-n povești care s-a sfârșit brusc în 1892, când Zoe moare de boală și după numai două săptămâni moare și Effingham, de tristețe și singurătate.
Effingam Grant avea o soră, Mary Grant, care s-a măritat cu C A Rosetti, devenind Maria Rosetti și pe care Rosenthal a pictat-o, chipul ei devenind "România revoluționară" în 1848.
Cum să lăsăm poveștile astea minunate pradă uitării, numai pentru că o mână de proști le găsesc desuete și inutile, stavilă în calea progresului schizofrenic!?
Am trecut de sute de ori peste Podul Grant, pe jos ori cu autobuzul 38, de culoare căcănie, care scotea un fum negru și gros iar motorul ziceai că explodează.
Iubesc Podul Grant al meu pentru toată copilăria și tinerețea trăită în preajma lui, măcar că acum este un pod modern. Podul ăsta are mai mult decât o istorie, are o poveste.
Text preluat
Viorica Teodorescu
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1787614084743071&id=100004834907579
Foto: libertatea.ro
*
892 vizite